Zorgdrager

Zorgdrager

Kenmerken

Zorgdrager (ZD) is de teamroldynamiek die zich voortdurend zorgen maakt over dingen die mis kunnen gaan. Een sterk zintuig voor gevaar plus een grote zorg voor zaken en mensen, resulteert in een hang naar perfectie en detail. ZD toetst voortdurend op zijn gevoel of alles nog klopt en deugt. Hij controleert rusteloos, als het moet tot in de puntjes, of alles in orde is.

ZD is degene die de kwaliteit bewaakt. Hij hanteert straffe normen en is vaak weinig toeschietelijk tegenover jantjes-van-leiden. Zijn uiterlijke zelfbeheersing en kalmte zijn bedrieglijk. Hij is tobberig en kan moeilijk iets aan anderen overlaten. Bezorgd als hij is om zaken over het hoofd te zien, maar tegelijk sterk gericht op eenheid, absorbeert hij als het ware de stress die het werk meebrengt. Met soms lichamelijke ongemakken tot gevolg.

Rol

ZD is van groot belang als het gaat om taken die een hoge concentratie en een grote accuratesse vereisen. Achter de schermen zorgt hij dat alles voorbereid is, volgens plan verloopt en tot in detail wordt uitgewerkt. ZD is nauwgezet en voelt wat urgent is. Veiligheid en kwaliteit vinden in ZD een rusteloze kampioen.

Te vermijden gedrag

  • Het onnodig benadrukken van details ten koste van het algemeen overzicht of de algemene richting.
  • Het ontmoedigen van het team door zijn sterke bekommerdheid, het glas halfleeg.
  • Intolerantie t.o.v. mensen met een oppervlakkige of avontuurlijke houding.
  • Faalangstig anti-profileren.

Bekijk het overzicht teamrolmanagement

Welke training past bij jou?

Wil je meer informatie over ons trainingsaanbod of de mogelijkheid tot maatwerk? Neem contact met ons op!