Plant

Plant

Icoon Belbin plant

Kenmerken

Plant (PL) is de vernieuwer en verzinner. De creatieve denker, wiens ideeën en alternatieven zich onderscheiden door originaliteit en verbeeldingskracht. PL zoekt ruimte om te kunnen fantaseren, om strategieën en scenario’s voor de toekomst te ontwerpen en om telkens weer verrassende, nieuwe oplossingen voor oude problemen te vinden. PL is introvert en eigenzinnig. Verkiest zijn eigen oplossingen en werkt het liefst op enige afstand van het team. Stopt veel energie in zijn scheppingen en verliest wel eens de realiteit uit het oog, waardoor zijn ideeën als zonderling, radicaal of onpraktisch overkomen.
PL is zeer gevoelig voor waardering en kritiek. Er is soms een aparte gebruiksaanwijzing nodig om dit talent tot volle bloei te brengen.

Rol

PL is een voortdurende bron van inspiratie. Hij genereert continue ideeën en alternatieven en verzint mogelijke oplossingen voor complexe problemen. Hij brengt visie en dromen. PL is vooral van belang als schepper van een nieuw product. Maar ook als intern adviseur komt hij goed tot zijn recht, wanneer hij op het juiste moment zijn talenten gebruikt. Hij heeft broed- en scharrelruimte nodig – om te kunnen excelleren!

Te vermijden gedrag

  • Zijn capaciteiten – los van de behoeften van het team – willen tonen op te veel of zelfverzonnen terreinen.
  • Beledigd in de schulp kruipen als de ideeën kritisch bekeken worden.
  • Zich afgeremd voelen om met ideeën voor de dag te komen, met name in een groep ZD, MO en VM.

Bekijk het overzicht teamrolmanagement

Welke training past bij jou?

Wil je meer informatie over ons trainingsaanbod of de mogelijkheid tot maatwerk? Neem contact met ons op!