Vormer

Vormer

Icoon Belbin vormer

Kenmerken

Vormer (VM) is een gedreven, wilskrachtige persoonlijkheid, met een forse dosis energie en een sterke drang om te presteren. VM is vlot, impulsief en ongeduldig. Hij daagt uit en voelt zich snel uitgedaagd. Geniet van strijd en woordenwisseling, maar moet wel winnen. Als het tegenzit, raakt VM snel gefrustreerd, geƫmotioneerd en ongedurig. VM denkt in grote lijnen, heeft daardoor niet altijd even veel oog voor (emotionele) details.
VM is gericht op resultaat, verbindt daar zijn ‘ik’ aan en weet anderen in beweging te zetten. Hoewel hij voortdurend wordt geplaagd door twijfels over eigen kunnen, die alleen door resultaten kunnen worden weggenomen, ervaart zijn omgeving hem vaak als dwingend en dringend, stuwend en assertief. Hij is een moedige en vrijmoedige ondernemer, die ervoor zorgt dat dingen in gang worden gezet en die mensen vooral ziet in relatie tot het te bereiken doel.

Rol

VM geeft richting en genereert actie. Omdat spanning en confrontaties hem doen opbloeien, mobiliseert hij de krachten in een organisatie en stelt doelen vast. Met name als de organisatie in een impasse is geraakt is dit zijn grote kracht. VM is van groot belang als er wezenlijke veranderingen dienen te komen. Hij is niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. Zijn ster rijst in een situatie waarin onder druk en met risico gepresteerd moet worden.

Te vermijden gedrag

  • Het platwalsen van andere teamleden.
  • Wedijveren over de rol van deskundige, met name met de Plant en de Monitor.
  • Onverdraagzaamheid, en zelfs arrogantie, ten opzichte van mensen die zich meer op het proces en de procedures richten.
  • Irritatie aan de emotionele dynamieken die te veel oog hebben voor details.

Bekijk het overzicht teamrolmanagement

Welke training past bij jou?

Wil je meer informatie over ons trainingsaanbod of de mogelijkheid tot maatwerk? Neem contact met ons op!